reparatii tv

Ce este un Smart TV?

Un Smart TV, adica un televizor inteligent, denumit uneori si televizor conectat sau televizor hibrid, este un televizor cu internet integrat și caracteristici interactive “Web 2.0”. Smart TV este o convergență tehnologică între calculatoare și televizoare cu ecran plat și set-top box-uri. Pe lângă funcțiile tradiționale ale TV-urilor și set-top box-urilor furnizate prin intermediul suporturilor tradiționale de difuzare, aceste dispozitive pot furniza, de asemenea, servicii de Internet TV, medii interactive online, conținut OTT, precum și media streaming la cerere sau acces la reteaua de acasa.
Smart TV nu trebuie confundat cu Internet TV, IPTV sau televiziunea web. Internetul TV se referă la recepționarea conținutului de televiziune pe Internet în loc de sistemele tradiționale (terestre, prin cablu și prin satelit) (deși Internetul este primit prin aceste metode). IPTV este unul dintre standardele tehnologiei de televiziune pe Internet pentru utilizarea de către radiodifuzorii de televiziune. Televiziunea web este un termen folosit pentru programele create de o mare varietate de companii și persoane fizice pentru a fi difuzate pe Internet TV.
În televizoarele inteligente, sistemul de operare este preîncărcat sau este disponibil prin set-top box. Aplicațiile software sau “aplicațiile” pot fi preîncărcate în dispozitiv sau actualizate sau instalate la cerere prin intermediul unui magazin de aplicații sau o piață, în mod similar modului în care aplicațiile sunt integrate în smartphone-urile moderne.
Tehnologia care permite existenta televizoarelor inteligente este, de asemenea, încorporată în dispozitive externe, cum ar fi set-top box-uri și unele playere Blu-ray, console de jocuri, playere media digitale, sisteme de televiziune la hotel, smartphone-uri și alte dispozitive interactive conectate la rețea ce utilizeaza ieșiri de afișare de tip TV. Aceste dispozitive permit spectatorilor să găsească și să redea clipuri video, filme, emisiuni TV, fotografii și alt conținut de pe Web, prin canalul TV prin cablu sau prin satelit sau de pe un dispozitiv local de stocare.

Istoric
La începutul anilor 1980, în Japonia au fost introduse receptoare de televiziune “inteligente”. Adăugarea unui cip LSI cu memorie și un generator de caractere la un receptor de televiziune a permis spectatorilor japonezi să primească o combinație de programare și informații transmise prin linii de rezervă ale semnalului de televiziune difuzat. Un brevet a fost publicat în 1994 (și a fost prelungit în anul următor) pentru un sistem de televiziune “inteligent”, legat de sistemele de prelucrare a datelor, prin intermediul unei rețele digitale sau analogice. Pe lângă faptul că este legată de rețelele de date, un punct cheie îl reprezintă capacitatea de a descărca automat rutinele software necesare, în funcție de cererea unui utilizator, și de a-și procesa nevoile. Acceptarea în masă a televiziunii digitale intre anii 2000 și 2010 a îmbunătățit considerabil televizoarele inteligente. In 2015, producătorii mari de televizoare au anunțat ca televizoarele lor cuprinse in clasa high-endvor fi numai televizoare inteligente. Televizoarele inteligente sunt de așteptat să devină candva forma dominantă a televiziunii. La începutul anului 2016, Nielsen a raportat că 29% dintre cei cu venituri de peste 75.000 de dolari pe an aveau un televizor inteligent.
SMART TV

Definiție
Un dispozitiv inteligent TV este fie un televizor cu capabilități integrate de Internet, fie un set-top box pentru televiziune, care oferă o capacitate și o conectivitate mai avansate de calcul decât un televizor de bază contemporan. Televizoarele inteligente pot fi considerate ca un sistem informatic de la un calculator portabil integrat într-o unitate de televiziune, astfel că un televizor inteligent permite adesea utilizatorului să instaleze și să execute aplicații sau pluginuri mai avansate bazate pe o anumită platformă. Televizoarele inteligente rulează un sistem complet de operare sau un software de sistem de operare mobil care oferă o platformă dezvoltatorilor de aplicații.
Platformele Smart TV sau middleware au un kit public de Dezvoltare Software (SDK) și/sau un Kit de dezvoltare Nativă (NDK) pentru aplicații, astfel încât dezvoltatorii terți pot dezvolta aplicații pentru acesta, și un magazin de aplicații, astfel încât utilizatorii finali să poată instala și dezinstalați aplicațiile. SDK-ul public permite companiilor terțe și altor dezvoltatori de aplicații interactive să “scrie” aplicații și să le vadă ruland cu succes pe orice dispozitiv care suportă platforma Smart TV sau arhitectura middleware pentru care a fost scris, indiferent de producătorul de hardware.
Televizoarele inteligente furnizează conținut (de exemplu, fotografii, filme și muzică) de la alte computere sau dispozitive de stocare atașate la rețea într-o rețea utilizând fie un media server Digital Living Network Alliance / Universal Plug and Play sau un program de serviciu similar, cum ar fi Windows Media Player sau Network attached Storage(NAS), sau prin iTunes. De asemenea, oferă acces la servicii bazate pe Internet, inclusiv canale TV tradiționale, servicii de recuperare, VOD, ghid electronic de programe, publicitate interactivă, personalizare, votare, jocuri, rețele sociale și alte aplicații multimedia. Smart TV permite accesul la filme, emisiuni, jocuri video, aplicații și multe altele. Unele dintre aceste aplicații includ Netflix, Spotify, YouTube și Amazon.

Funcţii
Dispozitivele Smart TV oferă, de asemenea, acces la conținutul generat de utilizatori (fie stocat pe o unitate hard disk externă sau în spațiul de stocare în cloud), precum și la servicii interactive și aplicații Internet, cum ar fi YouTube, mulți utilizând fluxul adaptiv HTTP Live Streaming (cunoscut și sub numele de HLS). Dispozitivele Smart TV facilitează organizarea si integrarea conținutului tradițional prin combinarea informațiilor de pe Internet cu conținut de la furnizorii de televiziune. Serviciile oferă utilizatorilor un mijloc de a urmări și a primi mementouri despre spectacole sau despre evenimente sportive, precum și posibilitatea de a schimba canalele pentru vizionarea imediată. Unele dispozitive oferă tehnologii naturale de interfață cu utilizatorul pentru controale de navigație și alte interacțiuni umane cu un televizor inteligent, cum ar fi dispozitivele secundare de ecran, intrarea pentru gesturi spațiale ca Xbox Kinect și chiar recunoașterea vorbirii pentru interfața cu utilizatorul în limbajul natural.Smart TV dezvoltă noi funcții pentru a satisface consumatorii și companiile, cum ar fi noile procese de plată.

Platforme
Tehnologia și software-ul Smart TV continuă să evolueze, având deja disponibile atat cadre software proprietare cat și open source. Acestea pot rula aplicații (uneori disponibile printr-o platformă de distribuție digitală “magazin de aplicații”), medii interactive la cerere, comunicații personalizate și au caracteristici de socializare.
Există multe platforme Smart TV utilizate în scopuri individuale. Proprietarii de televizoare inteligente doresc cea mai buna platformă posibilă pentru televizorul lor inteligent. Din acest motiv, platformele sunt clasificate de la cea mai buna la cea mai rea. HbbTV, furnizata de Asociația Broadband Broadband TV, CE-HTML, parte a Web4CE, OIPF, parte a HbbTV și Tru2way sunt platforme-cadru gestionate de business-uri de tehnologie.
Android TV, Boxe, Firefox OS, Frog, Google TV, Horizon TV, httvLink, Inview, Kodi Entertainment Centre, MeeGo, Mediaroom, OpenTV, Opera TV, Plex, Roku, RDK Platforma media, Ubuntu TV și Yahoo! Smart TV sunt platforme-cadru gestionate de companii individuale.
Platformele Smart TV actuale utilizate de furnizori sunt Amazon, Apple, Google, Haier, Hisense, Hitachi, Insigna, LG, Microsoft, Netgear, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TCL, Toshiba. Sony, Panasonic, Samsung, LG și Roku TV sunt câteva platforme clasate ca si cele mai bune platforme Smart TV.
SMART TV

Rețele sociale
Unele platforme inteligente de televiziune sunt preincarcate sau pot fi opțional extinse cu caracteristici de tehnologie a rețelelor sociale. Adăugarea sincronizării rețelelor sociale cu platformele inteligente TV și HTPC poate oferi o interacțiune atât cu conținutul de pe ecran cât și cu alți telespectatori intr-o maniera mai avansata decât este disponibilă în prezent pentru majoritatea televizoarelor, oferind în același timp o experiență mult mai cinematică a conținutului decât cea disponibilă în prezent in majoritatea calculatoarelor.

Reclama
Unele platforme inteligente de televiziune acceptă și publicitate interactivă, publicitate adresabilă cu inserare publicitară locală și publicitate directionata și alte funcții de publicitate avansate, cum ar fi telescopingul anunțurilor utilizând VOD și DVR, televiziune îmbunătățită pentru apeluri la acțiune ale consumatorilor și soluții de măsurare a audientei pentru eficiența campaniei publicitare. Posibilitățile de marketing și de tranzacționare oferite de televizoarele Smart sunt uneori rezumate de termenul t-commerce. Luate împreună, acest flux bidirecțional de date înseamnă că televizoarele inteligente pot fi și sunt folosite pentru observarea clandestină a proprietarilor. Chiar și în tv-uri care nu sunt configurate la raft pentru a face acest lucru, măsurile de securitate implicite sunt adesea slabe și vor permite hackerilor să intre ușor în televizor.

Securitate și confidențialitate
Există dovezi că un televizor inteligent este vulnerabil la atacuri. S-au descoperit câteva erori grave de securitate, iar unele încercări de succes de a rula cod malware pentru a obține acces neautorizat au fost documentate pe video. Există dovezi că este posibil să se obțină accesul in rădăcina dispozitivului, să se instaleze software rău intenționat, să se acceseze și să se modifice informațiile de configurare pentru o telecomandă, să se acceseze de la distanță și să se modifice fișierele de pe televizor și unitățile USB atașate, camera de acces și microfonul.

Au existat, de asemenea, preocupări ca hackerii pot activa de la distanță microfonul sau camera web pe un televizor inteligent, fiind capabili să asculte conversații private. O antenă obișnuită poate fi setată pentru un canal de transmisie bidirecțional, capabil să încarce date mai degrabă decât să primească. Începând cu anul 2012, cercetătorii de securitate au descoperit o vulnerabilitate similară prezentă în mai multe serii de Smart Tvs, ceea ce permite hackerilor să obțină un acces din exterior pe rădăcina dispozitivului.

Anticipând creșterea cererii pentru un antivirus pentru televizoare inteligente, unele companii de software de securitate lucrează deja cu partenerii din domeniul TV digital la aceasta soluție. Se pare că este disponibil un antivirus pentru televizoare inteligente: “Neptune”, un sistem anti-malware bazat pe cloud dezvoltat de Ocean Blue Software în parteneriat cu Sophos. Cu toate acestea, compania antivirus Avira și-a unit forțele cu compania de testare digitală TV Labwise pentru a lucra pe software pentru a proteja împotriva atacurilor potențiale. Politica de confidențialitate pentru televizoarele inteligente Samsung a fost numită Orwellian (o referință la George Orwell și lumea distopiană de supraveghere constantă pe care le-a descris în 1984), și comparata cu Telescreens din cauza preocupărilor privind interceptarea.
Hackerii au abuzat de abilitățile Smart TV, cum ar fi codurile sursă de operare pentru aplicații și conexiunea neasigurată la Internet. Parolele, datele de adrese IP și informațiile despre cărțile de credit pot fi accesate de către hackeri și chiar de companii pentru publicitate. O companie prinsă în acest fel este Vizio. Documentele confidențiale, codificate Vault 7 și care datează din 2013-2016, includ detalii despre capabilitățile software ale CIA, cum ar fi abilitatea de a compromite televizoarele inteligente.

Fiabilitate
Televizoarele Samsung inteligente de ultimă generație au încetat să funcționeze timp de cel puțin șapte zile după actualizarea software-ului. Furnizorii de aplicații rareori upgradează aplicațiile Smart TV la ultima versiune.

Restricționarea accesului
Site-urile internet pot bloca accesul TV-urilor inteligente la conținutul dorit sau pot adapta conținutul care va fi primit de fiecare platformă. Dispozitivele Google TV au fost blocate de NBC, ABC, CBS și Hulu la accesarea conținutului Web de la lansarea Google TV în octombrie 2010. Dispozitivele Google TV au fost de asemenea blocate la accesarea oricăror programe oferite de filialele Viacom.

Speram ca v-a fost util acest articol si pentru orice fel de reparatii TV nu ezitati sa ne contactati.

Sursa: Wikipedia