reparatii tv

Diferenta dintre televizoarele Samsung QLED si LG OLED

Televizoarele QLED de la Samsung se intrec cu modelele OLED ale LG pentru  cea mai buna  calitate a imaginii. Dar, în ciuda numelor asemănătoare, ele sunt foarte diferite.

Când vine vorba de noua tehnologie TV, litera de inceput, “O” sau “Q”,  face o mare diferență.

Samsung, producătorul mondial nr. 1 de televizoare, isi numeste  cele mai bune  televizoare ale sale din 2017  cu un nou acronim nefamiliar: “QLED”.

Între timp, rivalul său principal LG, producătorul mondial nr. 2 de TV,  continua să vândă aparate denumite “OLED”.  Philips, Panasonic și Sony vand și  ele televizoare OLED, dar toate panourile sunt produse de LG Display.

In anumite teste efectuate, televizoarele OLED le surclaseaza pe cele QLED si atunci ce se intampla? Incearca Samsung cumva sa se foloseasca de buna reputatie OLED denumindu-si televizoarele sale noi din 2017 intr-un mod asemanator?

Reprezentantii companiei Samsung au dat o declaratie in acest sens: “QLED înseamnă televizorul Quantum Dot LED. Există și vor exista multe tipuri de tehnologii de afișare bazate pe Quantom Dot LED. Unele arhitecturi noi ar putea apărea și în viitor. QLED cuprinde toate aceste variații de arhitectură la fel cum termenul OLED cuprinde o varietate de arhitecturi diferite.”

Dincolo de marketing, cele două tehnologii sunt foarte diferite. Iată un scurt rezumat.

OLED vine de la “organic light emitting diode” si înseamnă “dioda emițătoare de lumină organică”.
QLED (conform Samsung)  vine de la “quantum dot LED TV” înseamnă “televizorul  LED cu puncte cuantice”.
OLED este o tehnologie fundamental diferită de cea a LCD-ului, tipul de televizor major de astăzi.
QLED este o variantă a LCD-ului cu LED-uri, adăugând un film de puncte cuantice la  “sandwichul” LCD-ului.
OLED este “emisiv”, adică pixelii emit lumina proprie.
QLED, cum ar fi LCD, este, în forma sa actuală, “transmisiv” și se bazează pe o lumină de fundal cu LED-uri.

Cu alte cuvinte, versiunea 2017 a QLED este mai aproape de ecranul obișnuit LCD decât de OLED,  considerat  a fi o clasă distinctă de televizoare

“Quantum dots”, punctele cuantice,  sunt molecule microscopice care, atunci când sunt lovite de lumină, emit lumină proprie, diferit colorată. În televizoarele Samsung Q17 2017, punctele sunt conținute într-un film, iar lumina care le lovește este furnizată de o iluminare de fundal cu LED-uri. Această lumină călătorește prin alte câteva straturi în interiorul televizorului, inclusiv un strat de cristale lichide (LCD), pentru a crea imaginea. Lumina de la sursa LED este transmisă prin straturi pe suprafața ecranului, motiv pentru care folosim termenul de “transmisiv”.

Samsung utilizează astfel de puncte în ultimii doi ani în televizoarele SUHD, dar spune că și-a îmbunătățit punctele cuantice în 2017 pentru a oferi o culoare mai bună și o mai mare luminozitate. Există o nouă structură particulară care “constă dintr-un nucleu metalic, un strat ZnSeS gradat și un sacou metalic”. Samsung  lucreaza acum la versiuni de QLED emisive care au potențialul de a atinge  nivelul de negru absolut și  contrastul “infinit” al OLED, cu o eficiență energetică mai bună, o culoare mai bună și multe altele, dar vor mai trece probabil cativa ani pana cand vom vedea aceste televizoare la vanzare.
Sursa: CNET