reparatii tv

Ce este SUHD?

Samsung a lansat televizoarele “SUHD”, dar în ciuda noii exprimari, acestea se bazează pe o tehnologie LCD bună și veche.

In 2015, Samsung a lansat câteva televizoare noi și scumpe sub numele “SUHD”.  UHD este termenul oficial al industriei pentru Ultra High Definition, care este metoda mai puțin populară de a spune “4K”. Deci, ce este “S” UHD? Super UHD?  Poate  Samsung UHD?  Răspunsul oficial al Samsung este că S nu este un cuvânt specific. Mai degrabă: “Samsung își rezervă identitatea” S “(în SUHD) pentru produsele lor emblematice care schimbă jocul, cum ar fi portofoliul revoluționar 2015 SUHD sau Galaxy S și așa mai departe”. Dar, ce face un televizor SUHD diferit de orice alt televizor?

SUHD nu este altceva decât un televizor Samsung high-end LCD  2015 cu rezoluție 4K / UHD și un set specific de caracteristici. Dar aceste caracteristici sunt de fapt destul de interesante si le vom discuta mai jos.

“SUHD” nu este o tehnologie separată de afișare.  În inima lor, televizoarele SUHD utilizează tehnologia LCD. Mai exact, toate sunt televizoare LCD cu iluminare cu LED, cu rezoluție Ultra HD 4K. Și majoritatea au ecrane curbate.

Ca și multe dintre noile televizoare high-end din 2015, modelele “SUHD” ale Samsung au câteva caracteristici noi care ar putea îmbunătăți calitatea imaginii LCD.  Samsung are propriul nume pentru mai multe dintre ele, așa că vom evidenția  două dintre cele mai importante aici.

SUHD TV

Tehnologia Nano-Crystal

Quantum Dot este un nume extrem de interesant pentru o tehnologie TV. Samsung și-a creat propriul nume pentru același lucru: tehnologia Nano-Crystal, găsită pe toate telefoanele Samsung SUHD în 2015 (dar  pe nici unul dintre televizoarele Samsung  non SUHD).

Ce fac ei este chiar mai interesant. Luminile de fundal cu LED-uri, îmbunătățite cu puncte cuantice sau cu nanocristale, pot extinde efectiv câte culori apar și cât de bogat arată. Ele pot îmbunătăți oarecum culoarea televizoarelor cu sursele de astăzi, dar beneficiul principal nu va fi realizat până când conținutul cu gamă largă de culori devine mai obișnuit în următorii ani, de exemplu, odată cu apariția Blu-ray 4K.

Sony numește tehnologia nanocrystal Triluminous, în timp ce LG a decis să-si boteze cea mai recentă tehnologie a sa  Prime UHD.

Peak Illuminator Pro

Domeniul High Dynamic (HDR) este proiectat pentru a îmbunătăți contrastul, cea mai importantă caracteristică a calității imaginii. Televizoarele mai luminoase, combinate cu panouri LCD pe 10 biți și conținut HDR specializat, ar trebui să creeze imagini mult mai realiste.

La fel ca în cazul gamei de culori extinse, la inceputul lui 2015, conținutul HDR nu este încă disponibil pe scară largă, dar va ajunge cu 4K Blu-ray și surse de streaming precum Netflix și Amazon, ambele care vor livra HDR mai târziu în acest an (2015).

Samsung isi numeste versiunea sa de HDR Peak Illuminator Ultimate sau Pro.   Ultimate, găsită în seria foarte  scumpa de televizoare curbate JS9500  SUHD, utilizează tehnologia full-array local dimming.

Concluzii

Samsung (urmat de alții) a convins cu succes milioane de oameni că “televizoarele LED” erau un nou tip de televizor, separat de “LCD”. A fost o desfasurare de marketing impresionantă, având în vedere că toate “televizoarele LED” erau de fapt LCD-uri.

Este puțin probabil ca Samsung va obține acelasi lucru si cu “SUHD”, pentru că aceste televizoare reprezintă o nouă utilizare a tehnologiei LCD. Ele oferă câteva inovații promițătoare,  dar noul nume nu înseamnă că este o tehnologie de afișare complet diferită.
Sursa: Samsung