reparatii tv

LED LCD sau OLED: comparatie intre cele doua tehnologii TV

LED-ul LCD este de departe tehnologia dominantă de afișare a televizoarelor, mai ales acum că plasma a iesit din actualitate. Singurul său potențial competitor este OLED, găsit pe câteva televizoare de ultimă generație realizate exclusiv de LG. Iată o privire la argumentele pro și contra ale fiecăruia.

În ultimul deceniu, cumpărătorii de televiziune au fost forțați să răspundă la întrebarea “LCD sau plasmă?” cu bani câștigați cu greu. Acum, plasma a fost eliminată din atenția consumatorilor.

Destul de mult, fiecare televizor vândut astăzi se bazează pe o tehnologie veche, LCD, cu cristale lichide, indiferent dacă producătorii aleg să le numesc televizoare cu LED -uri , televizoare SUHD, televizoare Super UHD sau ceva mai futurist, cum ar fi televizoarele cu LED-uri Quantum Dot (QLED).

Excepția este OLED. Televizoarele bazate pe tehnologia de afișare a diodelor organice luminoase sunt fundamental diferite de cele ale televizoarelor LCD. Diferența cea mai importantă este că fiecare pixel oferă o iluminare proprie, în timp ce toți pixelii de pe un televizor LCD sunt iluminați de o lumină de fundal cu LED. Această diferență conduce la toate tipurile de efecte de calitate a imaginii, dintre care unele favorizează LCD-ul, dar majoritatea beneficiază de OLED.

Primele televizoare OLED au început să fie livrate în 2013. Deocamdată, in aprilie 2017,  acestea sunt realizate numai de LG Display (deși Sony începe să vândă și televizoare OLED produse de LG) și sunt mai scumpe decât LCD-urile de dimensiuni mai mari. De asemenea, acestea au cea mai bună calitate a imaginii pe care noi am testat-o ​​vreodată.

OLED poate fi regele calității imaginilor, dar LCD-ul nu se duce fără luptă, introducând tot felul de noi tehnologii care ar putea menține concursul aproape  ani de zile.

Deci, care este mai bun?  Vom enumera punctele forte și slăbiciunile lor. În general, vom compara OLED cu cel mai bun (citiți: cel mai scump) LCD care poate fi oferit, în principal pentru că nu există un astfel de televizor OLED ieftin.

Puterea luminii (luminozitate) – Câștigător: LCD,  Perdant: OLED

Ambele tipuri de televizoare sunt foarte luminoase și pot arăta bine chiar și într-o cameră însorită, să nu mai vorbim de situații de iluminare interioară mai moderată sau camerele întunecate care fac imaginile TV să arate cel mai bine.  LCD-ul primește un punct aici, pentru că întreg ecranul poate fi mai luminos, funcție de iluminarea din spate. OLED nu poate face un ecran complet cu o luminozitate la fel de mare. Luminozitatea pe tot ecranul nu este foarte importantă în lumea reală, deci această categorie este o victorie relativ neimportanta pentru LCD. Producția de lumină joacă, de asemenea, un rol important în High Dynamic Range (HDR), pe care o vom discuta puțin mai târziu.

Nivelul de negru – Câștigător: OLED, Perdant: LCD
În cealaltă parte a luminii este nivelul negru sau cât de întunecat poate fi televizorul. OLED câștigă aici datorită capacității sale de a dezactiva complet pixelii individuali. Poate produce negru perfect perfect.

Cele mai bune LCD-uri au diminuare locală, unde părți ale ecranului se pot diminua independent de altele. Acest lucru nu este la fel de bun ca si controlul pe pixel, deoarece zonele negre încă nu sunt complet negre, dar oricum este mai bine decât nimic. Cele mai bune LCD-uri au diminuare locală completă, ceea ce oferă un control mai fin asupra contrastului dintre cele afișate pe ecran – dar chiar și ele pot suferi de “înflorire”, unde o zonă luminoasă strică negrul unei zone adiacente întunecate.

Raportul de contrast – Câștigător: OLED, Perdant: LCD
Raportul de contrast este diferența dintre cea mai strălucitoare și cea mai întunecata imagine pe care un televizor o poate avea. OLED este câștigătorul aici pentru că poate deveni extrem de strălucitor, plus poate produce negru absolut, fără înflorire. Are cel mai bun raport de contrast al oricărui afișaj modern.

Rata contrastului este cel mai important aspect al calității imaginii. Un afișaj cu raport de contrast ridicat va arăta mai realist decât cel cu un raport de contrast mai mic.

Rezoluţie – Câștigător: indecis
Atât OLED cât și LCD sunt disponibile pe scară largă în formatul Ultra HD 4K. Există, de asemenea, o mulțime de LCD-uri de 1080p. Unele modele OLED mai vechi sunt 1080p, dar noile modele sunt toate 4K.

Rezolutie

Rata de refresh și neclaritatea mișcării – Câștigător: indecis

Rata de reîmprospătare este importantă pentru reducerea neclarității mișcării sau pentru estomparea oricărui lucru pe ecran care se mișcă. Din păcate, versiunea curentă a OLED are blur de mișcare, la fel ca LCD.

OLED-urile și toate televizoarele actuale de 4K au o rată de reîmprospătare de 120 Hz. LCD-urile ieftine sunt de 60Hz, în timp ce unele LCD-uri de 1080p sunt disponibile la o frecvență de până la 240Hz (deși acestea sunt extrem de rare). Acest lucru este în ciuda numerelor  marketate care pretind rate de refresh mult mai mari.

OLED-urile și multe LCD-uri folosesc inserția în rama neagră, ceea ce reprezintă o modalitate de a îmbunătăți rezoluția mișcării.

Domeniul High Dynamic (HDR) – Câștigător: indecis

Domeniul High Dynamic (HDR) este una dintre cele mai noi tehnologii care pot îmbunătăți semnificativ calitatea imaginii. Este o extindere a raportului contrast, o îmbunătățire a luminozității și multe altele.

Există atât modele OLED cât și modele LCD care sunt compatibile cu HDR. Cele mai bune LCD-uri HDR pot produce luminari mai stralucitoare decât OLED, dar OLED are încă un raport de contrast mai bun (dinamic dacă doriți) datorită nivelului său de negru mai bun. Adică bine făcute, ambele sunt bune. Totuși, aveți nevoie de conținut HDR.

Culoare extinsa Gamut  – Câștigător: indecis

Wide Color Gamut, sau WCG, este legat de HDR, deși se poate  obține unul  fără celălalt. Este o extindere a culorilor posibile pe televizoarele “standard”. Gândiți-vă la culori mai bogate, mai profunde și mai vibrante.  Anumite LCD-uri și majoritatea modelelor noi OLED sunt capabile de WCG. În LCD-uri este în mare parte datorită tehnologiei Quantum Dot.

Unghi de vedere – Câștigător: OLED, Perdant: LCD
Unul dintre principalele dezavantaje ale televizoarelor LCD este o schimbare a calității imaginii dacă vă așezați departe de centru ( în afara laturilor). Cât de mult contează pentru dvs. depinde în mod sigur de aranjamentul pentru vizionare, dar și de cât de mult îi iubiți pe cei dragi.

OLED nu are problemele pe care la are LCD cu imaginile privite  în afara axei; imaginea sa pare a fi la fel, chiar și din unghiuri extreme.

Televizor LCD

Uniformitate – Câștigător: OLED, Perdant: LCD
Uniformitatea se referă la consistența luminozității pe ecran. Cele mai multe LCD-uri cu LED-uri luminoase au probleme cu aceasta, “scurgând” lumina de pe margini.

OLED este mult mai bun. Spre deosebire de plasmă,  nu este insa perfect,  unele modele mai timpurii avand părți ale ecranului usor estompate. Suntem nerăbdători să vedem viitoarele televizoare OLED plate, deoarece curba ar putea fi responsabilă pentru unele probleme de uniformitate ale OLED-ului.

Consumul de energie – Câștigător: LED LCD, Pe locul 2: OLED
Consumul de energie al OLED este direct legat de luminozitatea ecranului. Cu cât ecranul este mai luminos, cu atât mai multă putere este consumată. Ea variază chiar și în funcție de conținut. Un film întunecat va necesita mai puțină energie decât un joc de hochei sau o competiție de schi.

Consumul de energie al LCD-ului variază numai în funcție de setarea luminii de fundal. Cu cât este mai scăzută iluminarea din spate, cu atât este mai mic consumul de energie. Un LED LCD obisnuit  cu iluminarea de fundal setata la un nivel scăzut va avea nevoie de mai puțină energie decât OLED.

Singura modalitate de a face OLED mai eficient din punct de vedere energetic este reducerea luminozității sale, dar din moment ce se reduce și raportul de contrast, nu este ideal. Așa că vom considera castigator la această categorie  LCD-ul, chiar dacă sunt destul de aproapiate ca rezultate și nici unul nu folosește prea multă putere. În funcție de dimensiune, setări și cât de mult îl urmărești (desigur), costul este de aproximativ 100-150 lei pe an pentru a urmari un televizor modern.

Și câștigătorul de calitate a imaginii este … OLED
LCD-ul domină piața deoarece se produce ieftin și oferă o calitate bună a imaginii pentru aproape toți. Dar, OLED câștigă pentru calitatea generală a imaginii, în mare parte datorită incredibilului raport de contrast.

LCD-urile continuă să se îmbunătățească, însă, multe modele oferă o calitate excelentă a imaginii pentru bani mult mai putini decât OLED-urile, în special la dimensiuni mai mari.

Adică, există o mulțime de televizoare excelente pe piata.
Sursa: LG