reparatii tv

Despre TV OLED

OLED  vine de la Organic Light Emitting Diodes  si este o componentă electronică în formă de folie foarte subțire, luminoasă, făcută dintr-un material organic semiconductor. Mai este denumit și LED organic.  Primele televizoare OLED au aparut pe piata la inceputul lui 2013.

Fara greșeală, acesta este progresul cel mai important în tehnologia TV în mai mult de un deceniu  și o amplă îmbunătățire atât față de LCD, cât și față de plasmă. 

Este nevoie doar de lumină roșie, verde și albastră pentru a crea o imagine TV. OLED-urile funcționează prin plasarea electricității  in anumite materiale care strălucesc in aceste culori specifice. Nici o altă tehnologie TV nu creează lumină  in mod direct ca OLED.  Ecranele LCD utilizează filtre de culoare și cristale lichide care blochează lumina ce vine din fundal. Plasmele utilizează lumina UV, creată de celule care contin un amestec special de gaze si care sunt acoperite de un strat de fosfor roșu, verde sau albastru.

Ce inseamna asta? Televizoarele OLED vor fi mai subțiri, mai ușoare, mai eficiente și mai performante decât orice tehnologie curentă de televiziune. Fiecare pixel poate fi oprit pentru a crea un negru absolut (nici o alta tehnologie curenta TV nu poate face acest lucru), ceea ce înseamnă o rata  reala de contrast infinit.

TV OLED

LED versus OLED

Televizoarele  comercializate ca “televizoare LED” nu sunt de fapt televizoare LED. Sunt televizoare LCD care folosesc LED-uri pentru lumina de fundal.  Ecranele LCD cu LED-uri sunt eficiente energetic în comparație cu LCD-urile “normale” și plasmele, dar nu sunt la fel de eficiente energetic ca OLED. În ceea ce privește diferența dintre LED-uri și OLED-uri, acesta din urmă folosește materiale care conțin carbon (“organic”) pentru a crea lumină atunci când este furnizat curent. Într-o explicație extrem de simplificată și generalizată, LED-urile sunt ca niște becuri mici, în timp ce OLED-urile sunt zone sau suprafețe emițătoare de lumină.

OLED RGB versus OLED “alb”

Actuala tehnologie OLED TV poate fi împărțită în două tabere: OLED RGB și OLED “alb”.  OLED RGB este similar cu modul în care funcționează televizoarele cu plasmă, cu subpixeli OLED roșii, verzi și albastri. Albul OLED este destul de diferit. Materialele OLED roșii, verzi și albastre sunt puse împreună intr-un sandwich. Atunci când sunt alimentate cu energie, acestea creează o lumină albă. Această lumină albă trece printr-un filtru de culoare, pentru a crea subpixelul roșu, verde sau albastru.  Există  peste 2 milioane de pixeli pe fiecare televizor (1.920 x 1.080). Există un subpixel alb suplimentar în designul LG, care adaugă o luminozitate suplimentară, ajutând la eficiență.  Se pare că varianta OLED “alb” are mai multe beneficii. Există unele afirmații potrivit cărora acest sandwich alb are o durată mai lungă de viață și mai puține șanse de schimbare a culorii în comparație cu OLED-urile separate R, G și B. OLEDul “alb” permite de asemenea si scalarea mai usoara catre dimensiuni diferite ale ecranului.

AMOLED versus OLED

Telefoanele mobile și alte dispozitive portabile mici specifică de multe ori că ecranele lor sunt “AMOLED” în loc de “OLED”. “AM” înseamnă “matrice activă” si reprezinta modul în care ecranul este abordat de electronica aparatului. Este doar o modalitate diferită de a rula un ecran OLED, unul mai bun pentru mișcare (cum ar fi video). Fiecare pixel poate fi abordat individual, ceea ce este de dorit într-un televizor.

Poate cativa dintre dvs. isi amintesc zilele în care monitoarele LCD au fost numite LCD TFT sau LCD matrice activă. Aproape ca niciodată nu veți vedea  acum această clarificare  deoarece destul de probabil ca fiecare LCD cu care intrați acum în contact (fie telefoane, tablete, televizoare etc.) este o matrice activă. Aceeași idee si aici. Televizoarele OLED sunt un fel de matrice activă.

Asteptam viitorul cu interes deoarece OLED pare sa aiba putine limitari in ceea ce priveste dimensiunea, rezolutia, flexibilitatea…
Sursa: LG