reparatii tv

Despre rezoluția TV si confuziile pe care le generează

Când cumpărăți un televizor, unul dintre cele mai evidente și mai răspândite numere este rezoluția.

Dar ce înseamnă 4K? Este mai mult decât Ultra HD?  Dacă 4K este de patru ori mai mare decât 1080p, înseamnă că 4K este 4320p?

Rezoluția, în sensul în care vorbim aici, se referă la numărul de pixeli care compun imaginea de pe televizor. Un element pixel unic sau un element de imagine discret constă intr-un punct mic pe ecran. Pe televizoarele de astăzi există între aproximativ un milion (pentru televizoarele de 720p) și opt milioane (pentru televizoarele 4K Ultra HD) astfel de puncte. Va trebui să vă uitați foarte atent sau să folosiți o lupă pentru a discerne unul.

Deși este cea mai comună specificație utilizată pentru vânzarea de televizoare în aceste zile, parțial pentru că “opt milioane de pixeli” sună într-adevăr impresionant, rezoluția nu este cel mai important ingredient în calitatea imaginii. Doar pentru că un televizor spune că are “4K Ultra HD” nu înseamnă întotdeauna că are imaginea mai buna decât un televizor de 1080p. De obicei o are,  dar  nu întotdeauna, și din motive care nu au nimic de-a face cu rezoluția.

Acestea fiind spuse, merită în continuare să înțelegeți diferitele rezoluții utilizate de producătorii de televiziune și de alții.

4K sau Ultra HD
Să începem cu partea de sus a pieței actuale de televiziune: 4K. Acesta este un loc bun pentru a începe, deoarece este punctul de pornire  pentru marea majoritate a confuziilor atunci când vine vorba de rezoluție.

Versiunea scurtă este următoarea: la televizoare, 4K și Ultra HD (sau UHD) se referă la aceeași rezoluție. Aceste televizoare, alături de Ultra HD Blu-ray și aproape toate conținuturile streaming UHD de la Netflix, Amazon și alții, sunt de 3.840 x 1.660 rezoluție.

Versiunea mai cuprinzatoare este in tabelul urmator:

Numele rezolutiei Pixeli Orizontal x Vertical Alte nume Dispozitive
8K 7,680×4,320 TV-uri Concept
“Cinema” 4K 4,096x[nespecificat] 4K Proiectoare
UHD 3,840×2,160 4K, Ultra HD, Ultra-High Definition TV-uri
2K 2,048x[nespecificat] Proiectoare
WUXGA 1,920×1,200 Widescreen Ultra Extended Graphics Array Monitoare, proiectoare
1080p 1,920×1,080 Full HD, FHD, HD, High Definition TV-uri, monitoare
720p 1,280×720 HD, High Definition TV-uri

Problema este că 4K înseamnă ceva diferit  dacă vorbești despre un televizor din casa ta sau despre un proiector de sala de teatru sau cinema.

Din punct de vedere tehnic, “4K” înseamnă o rezoluție orizontală de 4 096 pixeli. Aceasta este rezoluția stabilită de  Digital Cinema Initiatives. Deoarece filmele variază în raport de aspect, care se referă la forma exactă a dreptunghiului ecranului, nu este specificată nici o rezoluție verticală.

Deci da, rigurosii au dreptate. Televizoarele Ultra HD nu sunt din punct de vedere tehnic 4K atata timp cat rezolutia lor este 3840 x 2160. Dar lumea s-a obisnuit sa spuna 4K in loc de 2160p sau UltraHD.

Proiectoarele Sony 4K pentru acasă, pe de altă parte, sunt de fapt 4K. Cea mai bună imagine pe care am văzut-o vreodată într-un teatru  a fost a unui proiector de 4K cu lasere.

8K urmează aceeași logică. Dacă vorbești despre televizoare, este dublul pe orizontală și verticală al televizoarelor 4K: 7.680×4.320. Nu este încă o rezoluție cinematografică, cel puțin nu în afara stadiului experimental. Suntem departe de televizoarele de 8K, fiind ceva aproape de mainstream.

2K
Înainte ca “4K” să devină ceva obișnuit, aproape că nu ati vazut niciodată “2K”. A fost destul de mult timp doar o rezoluție cinematografică, de aceea veți vedea uneori ca e folosit pentru a se referi la un “format master”. Majoritatea proiectoarelor digitale de cinema folosite în săli au rezoluții 2K (unele au chiar mai puțin).  2K are o lățime de 2048 de pixeli și, din nou, DCI nu specifică o rezoluție verticală.

Dar acum că “4K” a câștigat popularitate ca un termen utilizat pentru a descrie televizoarele și conținutul, “2K” devine din ce în ce mai comun ca o scurtă descriere a rezoluției de 1080p folosită de majoritatea televizoarelor HD, precum și de Blu-ray. Nu este precis din punct de vedere tehnic, dar asta nu a împiedicat “4K” să devină mai popular decât UHD.

1080p sau Full HD
Amintiți-vă cum am vorbit despre rezoluțiile cinematografice digitale specificând doar rezoluția orizontală.

Ei bine, televizoarele, pe de altă parte, au folosit de-a lungul timpului doar verticala pentru a descrie rezoluția (revenind la zilele tubului de sticlă). Deci, 1080p este rezoluția verticală. Aproape toate televizoarele HD au un raport de aspect de 1,78: 1 (16×9, denumit și “ecran lat”), ceea ce înseamnă o rezoluție orizontală de 1.920 pixeli (1.920×1.080).

Aceasta este o altă sursă de confuzie, deoarece decenii de discuții în televiziune au vorbit despre rezoluții verticale, iar apoi dintr-o dată vorbim despre “televizoarele 4K”, care se referă la rezoluția orizontală.

Asta înseamnă că 1080p nu este “1K”. Este de 2K, la fel ca televizoarele UHD sunt 4K. Adică, la 1.920×1.080, acestea sunt aproape de specificația 2K a DCI de 2.048. Acestea fiind spuse, majoritatea oamenilor nu numesc 1080p 2K; ei îl numesc 1080p sau Full HD.

Apropo, 1080i este aceeași rezoluție ca 1080p, dar numai în aceste zile apare ca o rezoluție a sursei, și nu ca o rezoluție TV. Nu există televizoare 1080i, dar multe emisiuni HDTV sunt încă în 1080i.

720p
Aproximativ jumătate din numărul de pixeli de 1080p. Numai cele mai mici și cele mai ieftine televizoare sunt de 720p.

Concluzii
La nivelul anului 2016, televizorul dvs. actual (dacă nu este cu adevărat nou) este HD, fie 720p, fie, mai probabil, 1080p. Televizoarele noi 4K Ultra HD au de patru ori mai mulți pixeli decât 1080p.

Vă reamintim că mai mulți pixeli nu înseamnă neapărat o imagine mai bună. Există și alte aspecte ale calității imaginii, cum ar fi contrastul și culoarea, care sunt mult mai importante decât rezoluția. Acestea fiind spuse, dacă cumpărați un televizor  nou de clasa medie  sau de varf, va fi probabil UHD oricum.

Sursa: Wikipedia