reparatii tv

Sfaturi pentru întreținerea unui televizor

Operatiile de intreținere ale televizorului vă vor economisi costurile de reparare și înlocuire a pieselor noi și, cel mai important, vor prelungi durata de viață a ecranului dvs.  De multe ori,  uităm să facem cele mai simple lucruri, cum ar fi oprirea televizorului înainte de dormit. Uneori, tensiunea din sursa de alimentare nu este verificată și acest lucru dă naștere unor varfuri de tensiune care degradeaza circuitele interne. Cel mai mare dușman al oricărui echipament electronic este praful, care creează un scurtcircuit și poate deteriora ecranul dincolo de reparații. Mai jos sunt cateva sfaturi esențiale pentru a vă menține televizorul.

Opriți televizorul în mod regulat

Ciclul de viață al unui televizor este de aproximativ șaizeci și cinci de mii de ore. Cu toate acestea, dacă faceți altceva în timp ce folosiți televizorul în fundal sau chiar dacă dormiți în timp ce urmăriți ceva, acest lucru tinde treptat să devină un obicei. Durata sa de viață va scădea, prin urmare. Și poate după doi ani sau cam așa ceva, ar putea avea nevoie de reparații. Puteți evita pur și simplu, făcându-va un obicei de a opri televizorul atunci când nu aveți nevoie de el.

Utilizați un regulator de tensiune sau un dispozitiv de protecție împotriva supratensiunii

Trebuie să fiți, de asemenea, atenți la varfurile de tensiune extreme. Acestea vă distrug elementele electronice într-o mare măsură. Varfurile de tensiune apar în general când există întreruperi de tensiune și  energia se întoarce brusc. De asemenea, pot apărea fluctuații de tensiune chiar și atunci când există o sursă de alimentare continuă sau în timpul furtunilor și fulgerului. Un regulator de tensiune se va ocupa nu numai de televizor, ci și de alte echipamente electronice cum ar fi aparatul de aer condiționat, frigiderul, mașina de spălat și cuptorul cu microunde. Puteți procura, de asemenea, un protector de supratensiune, care este destul de economic.

Luminozitatea optimă

Ajustarea setărilor de luminozitate la nivelul maxim în permanenta  poate, de asemenea, să reducă durata de viață a televizorului. Nu este recomandabil dacă doriți ca ecranul dvs.  să funcționeze mai mult timp. Prea multa luminozitate provoaca tensiune oculara, asa ca este mai bine sa pastrati luminozitatea la un nivel optim.

Utilizarea adecvată a contrastului

Utilizarea unor niveluri ridicate de contrast scade durata de viață a televizorului dvs. . Calitatea imaginii va  scadea în câțiva ani deoarece se utilizează mai multă putere de procesare la niveluri ridicate de contrast. Deci, este recomandabil să modificați din când în când ratele de contrast.

Televizoarele au nevoie să respire

Televizorul dvs. LCD cu ecran plat necesită un spațiu decent pentru ventilație. În general, acesta generează o mulțime de căldură din cauza cantității de energie electrică utilizată. Prin urmare, cel mai bine este să folosiți televizorul într-un spațiu liber, fără umiditate, astfel încât acesta să se răcească singur când opriți televizorul. Și chiar și atunci când il utilizați, circuitele interne nu se vor încălzi la fel de mult, mărind astfel durata de viață.

Țineți la distanța obiectele ascuțite

Obiectele ascutite pot distruge cu ușurință ecranul dvs. și pot provoca daune permanente uneori deoarece ecranele LCD sunt mult mai subțiri.  Tineți astfel de obiecte cât mai departe  posibil.

Curățați televizorul din când în când

Este recomandat să folosiți produse de bună calitate destinate curățării televizoarelor. Uneori, praful se acumulează pe ecran, afectând vizibilitatea. Nu folosiți niciodată apă pentru a curăța ecranul. Solutiile anti-statice de curățare sunt sigure si ar trebuie să fie utilizate cat mai des.

Țineți praful departe

După cum am menționat mai devreme, praful este un dușman al sănătății televizorului. Este posibil sa conduca la raspunsuril lente ale  televizorul dvs.  Puteți utiliza pompe electronice de vid care sunt destinate produselor electronice de uz casnic.

Prevenirea efectului de imprimare

Efectul de imprimare se întâmplă atunci când o parte persistentă a imaginilor de pe ecran – butoane de navigare pe un telefon sau un logo de canal, buletin de știri sau un tablou de bord pe un televizor, de exemplu – rămâne ca fond permanent, imprimat,  indiferent de ce apare pe ecran. Puteți să vă abțineți de la folosirea televizorului pentru perioade mai lungi de timp, deoarece imaginile care stau mai mult timp decât celelalte, pot începe să genereze inscripționări.

Evitați temperaturile scăzute

Temperatura rece determină condens care se poate infiltra în  părți vitale din interiorul televizorului. Astfel, este recomandat să nu porniți televizorul la temperaturi de îngheț.

Sursa: Philips