reparatii tv

Comparație între sisteme de operare Smart TV

La fel ca sistemele de operare pentru PC, diferitele sisteme de operare pentru televizoare Smart au propriile lor puncte forte și puncte slabe. Unele au o gamă mai largă de aplicații, unele au o interfață de utilizator mai bună, altele sunt mai compatibile cu dispozitive terțe și așa mai departe.

Deci, care este cel mai bun? În acest articol, vom analiza pe rând Roku TV, Android TV, Fire TV, WebOS, și TizenOS pentru a vedea care sistem de operare Smart TV este mai bun.

Roku TV

Anul trecut (adica în 2017), Roku a lansat hardware nou, însă sistemul de operare Roku TV a supraviețuit.
Sistemul de operare include cele mai bune părți ale set-top box-urilor Roku, dar oferă și câteva caracteristici suplimentare care sunt unice pentru platformă.

Roku TV

De exemplu, spre deosebire de celelalte produse din gama Roku, puteți conecta o antenă HDTV la un televizor Roku și vă puteți bucura de un program electronic complet de ghidare (EPG) din cadrul ecosistemului Roku.

Roku TV a beneficiat de pe urma faptului că a stat în afara ciondănelii dintre Amazon, Google și Apple. Ca atare, veți găsi cele mai populare aplicații de la toți furnizorii (spre deosebire de Amazon Fire TV, care nu are de exemplu o aplicație YouTube).

Alte caracteristici includ o funcție de căutare universală, un flux personalizat al viitoarelor emisiuni care vă vor interesa și un mod de ascultare privat.

Mulți producători oferă televizoare Roku TV, inclusiv TCL, Element, Insignia, Philips, Sharp, RCA, Hitachi și Hisense.

Desigur, la fel ca la toate produsele Roku, puteți instala și canale Roku TV private. Acestea oferă acces la conținut TV care nu este disponibil în magazinul principal.

WebOS

WebOS este sistemul de operare inteligent al LG. După o istorie curioasă, sistemul de operare a devenit în sfârșit cel mai important sistem de operare inteligent TV în 2014, datorită interfeței sale uluitoare și ușor de utilizat.

Începând cu anul 2014, LG a îmbunătățit în mod constant sistemul de operare, iar acum se găsește în orice, de la frigidere la proiectoare.

WebOS

Sistemul de operare se învârte în jurul barei de lansare din partea de jos a ecranului. În bara, veți găsi toate aplicațiile și setările. Puteți personaliza ordinea barei, astfel încât să apară mai întâi aplicațiile pe care le folosiți cel mai frecvent.

WebOS este compatibil Bluetooth, ceea ce înseamnă că este ușor să conectați tastaturi, mouse și alte periferice utile. Este, de asemenea, compatibil cu Miracast. (Miracast este o versiune wireless a HDMI)

Alte caracteristici demne de remarcat includ aplicațiile live (astfel încât puteți să întrerupeți conținutul într-o aplicație ca să începeți să utilizați o altă aplicație, apoi să reveniți mai târziu la prima aplicație și să reîncepeți urmarirea de unde ați rămas), redarea video la 360 de grade și o galerie OLED de imagini.

Dacă sunteți în căutarea unui sistem de operare clar și curat, WebOS este câștigătorul.

Android TV

Android TV este probabil cel mai comun sistem de Smart TV. Și dacă ați folosit vreodată un Nvidia Shield  ce opereaza tot pe baza de Android, probabil ca ați fost impresionati de cate stie sa faca.

Android TV
Cu toate acestea, cu Android  nu veți avea o experiență consistentă în rândul diferiților producători de televizoare ce nu se bazeaza pe Android.  Mesajele de eroare care spun că o parte a sistemului de operare  a încetat să funcționeze nu sunt neobișnuite pentru implementările care nu sunt stocate.

Pe o notă mai pozitivă,  in orice televizor care rulează Android TV va fi, de asemenea, încorporat si Chromecast.  Redarea sau distribuirea de conținut de pe telefonul sau tableta dvs. Android va fi extrem de simplu de facut.

De asemenea, aveți posibilitatea să transmiteți direct pe televizor de pe computer, atât timp cât aveți instalat Chrome. Accesați Meniu> Distribuție  (Menu > Cast)  pentru a începe.

De asemenea, puteți utiliza Google Assistant. Aceasta înseamnă că vă puteți folosi vocea – prin intermediul televizorului – pentru a vă controla toate dispozitivele inteligente de acasă, cum ar fi luminile, difuzoarele, termostatele, prizele electrice și multe altele.

Tizen OS

TizenOS este un sistem de operare bazat pe Linux, dezvoltat de The Linux Foundation.

Veți găsi  TizenOS  doar pe dispozitive Samsung. Este în toate produsele companiei, inclusiv in televizoare, camere, cuptoare și unități de aer condiționat.

Tizen OS

Bineînțeles, TizenOS are o reputație proastă ca urmare a spy-gate-ului Samsung TV în 2015.  Aceste aspecte par însă uitate. Televizoarele Samsung nu vă  mai spionează  (cel puțin după cunoștința noastră). Cu toate acestea, Tizen nu prea pare să fie dorit ca un sistem  pentru televizioare inteligente.

Din punct de vedere vizual, sistemul de operare stă bine. În mod evident s-au inspirat in materie  de design de la WebOS; există o bară orizontală în partea de jos a ecranului cu toate aplicațiile și conținutul.

Sunt doua aspecte însă la care sistemul este deficitar. În primul rând, nu este la fel de inteligent ca unele dintre celelalte sisteme de operare de pe această listă. De exemplu, în timp ce Roku află ce vă place și sugerează conținut nou din toate aplicațiile pe care le-ați instalat pe sistemul de operare, TizenOS sugerează doar aplicații pe care nu le-ați deschis pentru o perioadă.

În al doilea rând, se confruntă cu acuzații că  ar fi prea simplificat. În timp ce WebOS atinge un echilibru perfect, pasionatii de tehnologie vor găsi setările distractive ascunse sub butoane și submeniuri nesfârșite.

Fire TV Edition

După cum sugerează și numele, Fire TV Edition este  versiunea de sistem de operare pentru televizoarele inteligente a  popularului Amazon Fire TV. În august 2018, veți găsi  Fire TV Edition doar pe televizoarele Toshiba și Element.

Fire TV Edition

Fire TV Edition vă oferă  acces la Amazon Alexa. Ca și Asistentul Google, vă poate controla casa inteligentă, vă poate actualiza știrile și vremea și  poate coopera cu alte aplicații care fac parte din fluxul zilnic de lucru.

Din punct de vedere al conținutului, sunteți limitat la aplicații disponibile în App Store Amazon. Chiar dacă Fire TV se bazează pe Android, nu puteți accesa Magazinul Google Play. Cu toate acestea, majoritatea aplicațiilor mainstream sunt disponibile, cu excepția notabilă a YouTube.

Aveți posibilitatea să instalați multe aplicații pe dispozitivele Fire TV, iar Fire TV Edition nu este diferit. Trebuie doar să gasiți  fișierul APK pentru aplicația dorită.

Și câștigătorul este…

În top 3 au intrat  Android TV, WebOS și Roku. În realitate, fiecare dintre sistemele de operare SMART TV excelează într-o zonă diferită, dar Amazon Fire  pică din cauza lipsei YouTube și a Magazinului Google Play, în timp ce TizenOS este de departe cel mai slab.

Dacă doriți simplu și clar, mergeți pe WebOS. Dacă doriți cea mai mare selecție de aplicații, alegeți Roku. Și dacă doriți capabilități inteligente asistent, alegeți Android TV.
Sursa