reparatii tv

Samsung pe piața TV premium în 2018

La ediția anuală a Consumer Electronics Show din Las Vegas, din anul 2013, televizoarele cu ecrane OLED au fost expuse  în fața și în centrul standului Samsung Electronics.

Mai târziu, în acel an, compania sud-coreeană a inceput comercializarea televizoarelor  OLED, adresandu-se celor extrem de bogați. Modelul de 55 de inchi a fost vândut la aproximativ 10.000 de dolari.

Dar, până în 2015,  Samsung a încetat să facă televizoare OLED, spunând că piața nu era pregătită să îmbrățișeze costurile ridicate ale tehnologiei  OLED. În schimb, a decis să se concentreze asupra dezvoltării ecranelor cu cristale lichide care sunt iluminate din spate și îmbunătățite cu așa-numitele puncte quantum, nanocristale semiconductoare care produc culori și pot îmbunătăți calitatea imaginii. Acestea sunt cunoscute sub numele de televizoare QLED.

Se pare că a fost o greșeală costisitoare. Televizoarele OLED au devenit o tehnologie dominantă pe piața premium – adică piata pentru  televizoare cu o dimensiune de cel puțin 55 de inchi,  costând mai mult de 2.500 USD – deoarece costul producerii acestora a scăzut dramatic.
Samsung este acum singurul producător important de televizoare care nu produce ecrane OLED. Și în timp ce afacerea TV generează mai puțin de 3% din profitul Samsung, care provine în mare parte din afacerile sale cu semiconductori și telefoane mobile, pierderea conducerii  pieței  televizoarelor premium,  TV-uri cu marje mai mari, este o lovitură puternică.

O privire la recenziile online ale televizoarelor OLED și QLED din ultimii ani indică faptul că televizoarele OLED produse de LG Electronics  din Coreea de Sud și Sony  din Japonia au câștigat fani din cauza calității imaginii.  Recenzenții au citat  in special culori mai realiste și rezoluții înalte,  precum și designuri atractive și prețuri din ce în ce mai rezonabile.

Aceasta nu înseamnă că televizoarele Samsung QLED nu au suporterii lor. Calitatea imaginii s-a îmbunătățit  și prețurile au scăzut, dar nu au tendința de a fi preferatele recenzenților.

Samsung qled
Saltul OLED TV în cota de piață premium TV este un rezultat direct al calității imaginii sale remarcabile. Este posibil ca Samsung să fi eșuat în produsul lor din 2017 prin accentuarea designului asupra performanței imaginii.
In 2017, Samsung  a obținut  o cotă de doar  18,5% din vânzările globale pentru televizoarele premium, pe baza veniturilor în dolari, în scădere de la 54,7% în 2015 . Între timp, Sony și LG au   apucat 36,9%, respectiv 33% din  respectiva piață.

Samsung rămâne totusi cel mai mare producător de televizoare din lume – un titlu pe care îl deține de 12 ani. De asemenea, Samsung se pretinde a fi nr.1 în televizoarele premium, cu o cotă de piață de peste 40%,  dar aceste cifre includ televizoarele de 55 inch care sunt mai ieftine de  2.500 de dolari.

PRODUCȚIE MAI EFICIENTĂ
Decizia Samsung Electronics de a-și întemeia afacerea TV pe tehnologia LCD a fost făcută după ce a luat  in considerare sfaturile biroului de strategie corporativă al companiei Samsung.

Motivele: afacerea TV se lupta cu profituri scăzute, iar compania considera că tehnologia LCD ar putea fi mai profitabilă decât OLED-ul cu costuri ridicate.

Singura problemă a fost că, în perioada în care a fost luată această decizie, LG a dezvoltat un proces de fabricare mult mai eficient pentru a face ecrane OLED.

Prețul de vânzare cu amănuntul al unui televizor LG OLED de 55 de inch a scăzut la doar 2.820 dolari în 2018, de la 14.060 dolari  în 2013, a afirmat LG.

Samsung a declarat pentru Reuters că cel mai mare motiv pentru care nu face televizoare OLED este problema de ardere a ecranului, referindu-se la o formă de reținere a imaginii când o imagine a fost afișată pe ecran pentru o perioadă lungă de timp.
“Am concluzionat că OLED nu este potrivit pentru ecrane mari, deoarece poate scurta durata de viață a produsului atunci când este însărcinat să producă imagini luminoase”, au declarat cei de la Samsung.

LG, însă, afirmă pe site-ul său din S.U.A. că în timp ce arderea este posibilă pe aproape orice ecran, a abordat problema prin tehnologia care protejează împotriva deteriorării ecranului și rectifică problemele pe termen scurt.

LG OLED

CIFRELE PROFITURILOR SUNT RELEVANTE
Impactul luptei asupra rezultatelor corporațiilor a devenit mai clar in aprilie 2018. LG a anunțat că divizia sa TV a înregistrat o creștere de 77% a profitului trimestrial și o marjă de profit record de 14% în trimestrul încheiat în martie.

Samsung a raportat o scădere a profitului trimestrial cu 32% în ultima zi de joi pentru divizia de electronice de consum care vinde televizoare și aparate de uz casnic, spunând că veniturile au scăzut de acum un an, din 2017, parțial pentru că și-a schimbat gama și a oprit vânzarea unor televizoare mai mici și mijlocii.

Sony, a cărei afacere de televizoare a înregistrat pierderi în valoare de 800 de miliarde de yeni (7,4 miliarde de dolari) în decurs de zece ani, a revenit pe profit în anul încheiat în martie 2017.

Pentru a reveni la profit, compania japoneză a redus numărul de piețe din întreaga lume în care vinde, a diversificat furnizorii și a oferit atât OLED, cât și ecrane LCD. De asemenea, a scos un joint venture LCD cu Samsung.

Strategia a dat rezultate. În timp ce Sony a avut doar 10,2% cota  pe piața mondială de televizoare anul trecut (tinand cont de cifrele vanzarilor in dolari), a fost in schimb pe locul 1 pe piața premium. Marja de profit operațională a atins nivelul de 10,7% în trimestrul septembrie-decembrie.

Perspectivele pentru Samsung în zona televizoarelor premium ar putea să se înrăutățească, întrucât 71% din vânzările din acest an (2018)  sunt așteptate să fie televizoare OLED, în creștere față de 51% anul trecut.

Se pare  acum  ca Samsung a făcut o greșeală, deși nu părea o greșeală la momentul respectiv, deoarece Samsung a considerat tehnologia OLED prea imatură.

Când a fost întrebat dacă intenționează să repornească producția și vânzările de televizoare OLED, Samsung a spus că va conduce piața premium concentrându-se pe tehnologia QLED și micro-LED, care utilizează diode miniatură emițătoare de lumină  pentru a îmbunătăți calitatea imaginii.

Unii specialiști  TV afirmă că s-ar putea ca  să nu  se piardă toate, deoarece Samsung poate lupta cu arma prețului. Prețul inițial  din S.U.A. pentru televizorul  său QLED  Q75F  de 55 inci în 2018 a fost de 1.900 de dolari, în scădere de la 2.500 de dolari anul trecut, potrivit canalelor online. Între timp, prețul inițial pentru televizorul LG de 55 de inchi C7 OLED a fost de 3.500 de dolari în 2017, dar C8 corespunzător a început la 2.500 $ în acest an.

Sursa: Reuters