Un digital media player (DMP) este un dispozitiv electronic pentru divertisment la domiciliu care se poate conecta la o rețea de domiciliu pentru a transmite fluxuri media digitale, cum ar fi muzică, fotografii sau video digital. Playerele media digitale pot transmite fișiere de pe un computer personal, un dispozitiv de stocare atașat la rețea (network-attached storage) sau un alt server media din rețea, pentru a reda fisierele media pe un ecran de televizor sau printr-un proiector video pentru home cinema. Multe playere media digitale utilizează o interfață de utilizator de “10 picioare”, iar multe dintre acestea sunt comandate prin intermediul telecomenzii. Unele playere media digitale au, de asemenea, funcții de televizor Smart, cum ar fi sa permita utilizatorilor să transmită materiale media precum versiuni digitale de filme și emisiuni TV de pe Internet sau de la serviciile de streaming.
Playerele media digitale au fost introduse pentru prima dată în anul 2000. În 2010, principala diferență dintre majoritatea playerelor media digitale și set-top-box-urile moderne a fost obligația de a avea un tuner TV. Set-top-box-urile, în general, conțin cel puțin un tuner TV și sunt astfel capabile să primească semnale de emisie de la televiziunile prin cablu, televiziunile transmise pe carea aerului, prin satelit sau IPTV.
Pentru digital media player, fabricantii mai folosesc si termene ca: “digital media extender”, “digital media streamer”, “digital media hub”, “digital media adapter”, sau “digital media receiver”.
Un player media digital se poate conecta la rețeaua de domiciliu utilizând fie o conexiune Ethernet fără fir (IEEE 802.11a, b, g, și n) sau prin cablu. Playerele media digitale includ o interfață de utilizator care permite utilizatorilor să navigheze prin biblioteca lor media digitală, să caute și să redea fișiere media. Unele playere media digitale se ocupă numai de muzică; unele manipulează si muzică și poze; unele se pot ocupa de muzică, imagini și video; în timp ce altele au functii extinse pentru a permite navigarea pe Internet sau controlul Live TV de la un PC cu un tuner TV.
Printre functiile ce pot fi realizate cu unele playere media digitale sunt:
-Redarea, catalogarea și stocarea pe hard disk local, unitate flash sau pe carduri de memorie a CD-urilor de muzică; vizualizarea albumelor de arta pe CD, vizualizarea fotografiilor digitale și vizionarea DVD-urilor și filmelor Blu-ray sau altor videoclipuri pe televizor.
-Transmiterea filmelor, muzicii, fotografiilor (media) în rețeaua prin cablu sau fără fir.
-Vizualizarea fotografiilor digitale (una după alta sau în slideshow-uri) pe televizor.
-Transmiterea video online către un televizor de la servicii precum Netflix și YouTube.
-Redarea jocurilor video cum ar fi Angry Birds și altele.
-Cautarea pe Internet, verificarea e-mailurilor și accesarea site-urilor de socializare precum Facebook, Twitter, LinkedIn pe televizor prin aplicații descărcabile.
-Videoconferință prin conectarea unei camere web și a unui microfon.
Pe piata exista digital media playere de sine statatoare de la producatori ca Asus, Apple, Google ( Android TV ), Xtreamer, Roku, etc… Inapoi la Dictionar Sursa