reparatii tv

OLED

OLED este un acronim ce provine din Organic Light-Emitting Diode, adica o dioda organica ce emite lumina.
O diodă organică de lumină (OLED) este o diodă care emite lumină (LED) în care stratul electroluminiscent emisiv este un film de compus organic care emite lumină ca răspuns la un curent electric. Aceasta patura de straturi organice este situata între doi electrozi; în mod tipic, cel puțin unul dintre acești electrozi este transparent. OLED-urile sunt utilizate pentru a crea afișaje digitale în dispozitive precum ecrane de televizoare, monitoare de calculator, sisteme portabile precum telefoane mobile, console de jocuri portabile și PDA-uri. O arie importantă de cercetare este dezvoltarea dispozitivelor OLED de culoare albă pentru utilizarea în aplicații de iluminare solidă.
Un ecran OLED funcționează fără lumină de fundal deoarece emite lumină vizibilă. Astfel, poate afișa niveluri de negru adânci și poate fi mai subțire și mai ușor decât un ecran cu cristale lichide (LCD). În condiții de lumină ambientală scăzută (cum ar fi o cameră întunecată), un ecran OLED poate obține un raport de contrast mai mare decât un ecran LCD, indiferent dacă ecranul LCD utilizează lămpi fluorescente cu catod rece sau lumină de fundal.

Universal Display Corporation un dezvoltator și producător cu sediul în Statele Unite deține majoritatea brevetelor privind comercializarea OLED-urilor.

In 2004, Samsung, cel mai mare conglomerat din Coreea de Sud, a fost cel mai mare producător OLED din lume, producând 40% din afișajele OLED produse la nivel global, iar in 2010 avea o cotă de 98% din piața mondială de AMOLED.

În ianuarie 2015, LG Display a semnat un acord pe termen lung cu Universal Display Corporation pentru furnizarea de materiale OLED și dreptul de a utiliza emițătorii OLED patentați. Până în 2017, brandurile care utilizează panouri LG OLED includ Panasonic, Sony, Toshiba, Philips și Loewe.      Inapoi la Dictionar