Scanarea progresivă este una dintre cele două metode folosite pentru a “picta” o imagine pe un ecran de televiziune (cealaltă fiind scanarea intercalată), unde liniile sunt desenate într-o ordine consecutivă. Într-un afișaj cu scanare progresivă la 60 Hz, intreaga imagine unică a cadrului este construită la fiecare 1/60 de secundă, permițând trimiterea a de două ori mai multe detalii decat in sistemele intercalate în același timp. La 60 Hz, imaginea este reîmprospătată în totalitate de 60 de ori pe secundă; într-un afișaj la 120hz, imaginea este complet revăzută de 120 de ori pe secundă. Fiecare scanare afișează fiecare linie din rasterul imaginii succesiv de sus în jos.
Scanarea progresivă este o metodă folosită în monitoarele de calculator și televizoarele de ultimă generație. Scanarea progresivă are ca rezultat o imagine mai detaliată pe ecran și este mai puțin susceptibilă la pâlpâirea asociată frecvent cu scanarea intercalată.
Majoritatea televizoarelor capabile de scanare progresivă pot efectua și “dez-intercalarea”, ceea ce permite vizualizarea videoclipurilor intercalate pe aparatele cu scanare progresiva. Scanarea progresivă este acum standardul atât pentru DVD video cât și pentru DTV(Digital TV). Pentru a utiliza și a vizualiza tehnologia de scanare progresivă, sursa (DVD player, cablu de înaltă definiție sau satelit, de exemplu) și afișajul trebuie să fie compatibile cu scanarea progresivă.
În specificațiile unui TV, cum ar fi 720p, 1080i sau 1080p, numărul indică numărul de linii orizontale din rasterul complet, iar P reprezintă scanarea progresivă. Inapoi la Dictionar