Sunetul surround este o tehnică de îmbogățire a calității reproducerii sunetului prin adaugarea canalelor audio suplimentare ce provin de la difuzoarele care înconjoară ascultătorul (canalele surround). Prima sa aplicație a fost în cinematografe. Înainte de sunetul surround, sistemele de sunet de teatru standard aveau trei “canale de ecran” de sunet, emise de difuzoare situate doar în fața publicului: la stânga, în centru și la dreapta. Sunetul surround adaugă unul sau mai multe canale de difuzoare în spatele ascultătorului, astfel încât este capabil să creeze senzația de sunet provenind din orice direcție orizontală, 360 ° în jurul ascultătorului.
Tehnica sporește percepția spațială a sunetului prin exploatarea localizării sunetului si prin capacitatea unui ascultător de a identifica locația sau originea unui sunet detectat în direcție și distanță. Acest lucru este realizat prin utilizarea mai multor canale audio discrete direcționate către o serie de difuzoare. Cu aceasta tehnica sunetul devine mai dinamic si mai realist.
Sunet surround la 360 ° ofera in prezent si unele televizoare moderne HD, contribuind la crearea unei experiente cinematice complete.
Inapoi la Dictionar